Αφιέρωμα της voria.gr σε παραγωγικές μονάδες

Με δύο αδερφές στο τιμόνι -τη δεύτερη γενιά- η Θρακική Σποροπαραγωγή έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως οι μεταφορές, πέραν του αμιγούς αντικειμένου της, το οποίο καλύπτει από τη σπορά και τη συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων σκληρού και μαλακού σίτου και κριθαριού μέχρι την παραγωγή του πολλαπλασιαστικού υλικού, αλλά και τη χονδρική πώληση γεωργικών εφοδίων

Καλλιεργεί το… μέλλον, με την επιθυμία να βρίσκεται στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού και να συμβάλλει στην ευημερία του Έβρου. Άλλωστε, αυτό κάνει τις σχεδόν τρεις δεκαετίες που δραστηριοποιείται στην παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και στην εμπορία γεωργικών εφοδίων η Θρακική Σποροπαραγωγή της οικογένειας Παρασάκη από την Αλεξανδρούπολη.

Με δύο αδερφές στο τιμόνι -τη δεύτερη γενιά της επιχείρησης- και τους συζύγους τους, η Θρακική Σποροπαραγωγή έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Έχει επεκταθεί μάλιστα και σε άλλους τομείς, όπως οι μεταφορές, πέραν του αμιγούς αντικειμένου της, το οποίο καλύπτει από τη σπορά και τη συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων σκληρού και μαλακού σίτου και κριθαριού κατά τις αλωνιστικές περιόδους, σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς, μέχρι την παραγωγή του πολλαπλασιαστικού υλικού – επεξεργασία και τυποποίηση σπόρων- αλλά και τη χονδρική πώληση των γεωργικών εφοδίων (σπόρων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων) σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, διαθέτει τρία ιδιόκτητα καταστήματα λιανικής με αποθηκευτικούς χώρους σε Τριφύλλι, Λυκόφως και Άνθεια Έβρου και ένα συγκρότημα σιλό, συνολικής χωρητικότητας 6000 τόνων, στο Τυχερό, ενώ το πιο πρόσφατο σημείο πώλησης που δημιούργησε είναι στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Η δε μονάδα της στην Άνθεια είναι καλυμμένης επιφάνειας 3.000 τ.μ. σε συνολική ιδιόκτητη έκταση 21 στρεμμάτων, ενώ διαθέτει άλλο τόσο χώρο για τη στέγαση της νέας της δραστηριότητας, που είναι οι μεταφορές. Εδώ και λίγο καιρό για τις δικές της ανάγκες απέκτησε έναν στόλο με 11 φορτηγά για τη μεταφορά των χύδην και συσκευασμένων προϊόντων της, αλλά και καρότσες ειδικών μεταφορών, που της επέτρεψαν να ανοιχτεί και στις μεταφορές προϊόντων άλλων τοπικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, με την προσθήκη της νέας αυτής δραστηριότητας η Θρακική Σποροπαραγωγή θα μετονομαστεί στο επόμενο διάστημα σε Παρασάκης ΑΕ.

Πέραν των αναγκών της ελληνικής αγοράς και κυρίως του βόρειου τμήματός της μέχρι τη Θεσσαλία, η Θρακική Σποροπαραγωγή πραγματοποιεί και εξαγωγές σε Βουλγαρία και Κύπρο, ενώ κατά καιρούς έχει εξορμήσει και στην Ιταλία, που είναι κατεξοχήν διαχειριστής σκληρού σίτου.

Εκτός από τα σιτηρά, σχεδιάζει την ενασχόλησή της και με άλλες καλλιέργειες, όπως όσπρια, δενδρώδεις καλλιέργειες, βιομηχανικά φυτά και κηπευτικά, ενώ ασχολείται και με τη συγκέντρωση σύσπορου βαμβακιού, συνεργαζόμενη με εκκοκκιστήρια της περιοχής και ντόπιους, έχοντας εξειδίκευση και προσφέροντας μεγάλη τεχνική κάλυψη.  
«Ήμασταν η πρώτη ιδιωτική πρωτοβουλία στην περιοχή που ασχολήθηκε με το πολλαπλασιαστικό υλικό και τα γεωργικά εφόδια, καθώς τότε πρωταγωνιστούσαν οι συνεταιριστικές ενώσεις.  Η πρώτη γενιά -ο πατέρας μου και ο θείος μου- είδαν μια ευκαιρία να αναπτύξουν δραστηριότητα στα σιτηρά, που ήταν η βασική καλλιέργεια στον Έβρο» λέει στη Voria.gr η πρόεδρος της Θρακικής Σποροπαραγωγής, Δήμητρα Παρασάκη.

πηγή: voria.gr

Άλλες δημοσιεύσεις

Δάκος

Newsletter